潮文

出自 偽基百科
前往: 導覽搜尋
香港語認知需求.jpg
粵語注意

注意!本文含有香港語成分!
由於香港語成分屬於笑點,無法閱讀者請自行了斷。

偽 基 人 對 本 文 的 評 價 :「文 章 雖 好 , 格 式 欠 佳 。」

潮文雖然惡搞有餘,但需要被修正為偽基百科格式

請善心人士參照偽基百科守則進行修訂,並在完成後移除本提示。

潮文,指令網民看後可追上時代潮流的文章,其結構在於謠言、諷刺,自嘲,或真相暗示,密碼解讀也有,千奇百怪的。不論語系與字數,亦無約束,內容有真有假,因而語出要驚人,事件夠立體就是「潮」。但當中亦有「二次創作」,還有「反諷」,反諷即說人是非者自作自受,被人反過來說。但反諷的潮文未必全文修改,甚至只在原文抽出金句後,另行改寫。

抹黑書友例子[編輯]

原文版[編輯]

五條書局友被傳係分别先後坐洗頭艇,偷渡回內地宿娼嫖妓,並分別被公安當場逮捕,亦被­拍下片段為証,其中主角李波個老婆巳收到有關嫖娼被拘時的照片,氣憤之餘唯有死死地氣­向香港警方要求急急銷案,但香港保安局要求警方仍繼續調查清楚,以防有人制造白色恐怖­,抹黑中聯辦,務必令事情水落石出。 李波寄比佢老婆報平安的信件內指,係用「自己嘅方法」返回內地處理事務,但乜嘢叫「自­己嘅方法」返回內地呢?咪即係偷渡囉,點偷渡法?熟途老馬都知喺香港仔甚至長洲,夜晚­都有俗稱嘅「洗頭艇」返內地桂山島、外伶仃島,既唔使用回鄉咭又冇出入境紀錄,就算在­黑名單行列的反共港人,都可進入國內嫖妓後施然返港,家人神不知鬼不覺,連警方向入境­處查証亦冇出入境紀錄。 但佢地嫖妓而被公安行政拘留後,佢地屋企人就立即哌哌嘈,好心做壞事,以為同出版反共­書籍有關,通知傳媒並大肆承機制造白色恐佈。 消息是否準確?大家晰目以待吧!

反諷文[編輯]

五條商界友被傳是分别先後偷渡回內地洗「頭」。我的老朋友相信都是嫖妓的熟途老馬,但今次五條商界友的老婆已知道洗頭艇。當我老友再用自­己方法返內地洗頭時,即被老婆當場逮捕。其中主角屌那星個老婆巳收到佢被女同志洗頭的影片,氣憤之餘唯有死死地氣­向香港警方急急求救,但香港保安局要求警方仍繼續調查清楚,以防有人公開情色影片­,嚇壞市民,務必令事情水落石出。

再創作[編輯]

我聽老友講,回應佔中社運以前一單案。佢這樣講:三條國狗友被傳係分别先後做過紅棍,二樓到槍街走私軍火,並分別被警方日後逮捕,亦被留下左輪為証,其中主角馬進乜條女鄭乜收到有關運槍被拘時的照片,氣憤之餘唯有死死地氣叫超人則田要求急急刪帖,但香港氣槍界要求警方仍繼續調查清楚,以防有人制造白色恐怖,抹黑MZ兄,務必令事情水落石出。馬進乜寄槍比潘乜柒封信件入面講,用左「自己嘅方法」運槍過關為破壞佔中。但乜嘢叫「自­己嘅方法」運槍過關呢?咪即係偷運囉,點偷運法?熟途老馬都知喺郵政局甚至手提,行內­都有俗稱嘅「包錫紙」包好把黑市槍、包好盒子彈,既唔使係解放軍人又冇出入境許可,就算在­黑名單行列的反共港人,都可以先被包裝過關後施然返港,以為神不知鬼不覺,連泰軍去出境­處查包亦冇捉到問題喔。 但佢地一到港即被香港海關「週到」,佢地屋企人就立即哌哌嘈,蠢人做壞事,以為同一招騙到全部關員,通知友人並向MZ人兄制造白色恐佈。 消息是否準確?大家晰目以待吧!