仆街 (地方)

出自 偽基百科
前往: 導覽搜尋
香港語認知需求.jpg
粵語注意

注意!本文含有香港語成分!
由於香港語成分屬於笑點,無法閱讀者請自行了斷。

仆街是香港街道名,但不是在九龍半島。有些人為免誤會,會錯講成曲街腦殘人士因為不懂理解,以為仆街就如香港的彌敦道一樣熱鬧,常到仆街一遊,在那裡經常曲街。由於仆街是一條街道,所以量詞是「條」。另外,由於仆街是死物,所以不少人會用死來形容。於是,仆街有時會被稱為「條死仆街」。在仆街居住的家長對子女心灰、當冇生過時就會說:「你個仆街仔/女,生一塊叉燒也好過你!」

名稱由來[編輯]

有關仆街這名稱的由來,有以下幾個傳聞:

傳聞一[編輯]

聽講最近有班仆街「呢」埋曲街推人出街,呢班仆街點解鐘意「呢」係曲街推人出街呢?曲街又點解會聚集埋咁多推人出街o既仆街呢?究竟係曲街本身多仆街呀?定D仆街都本身係曲街度呢?

「仆你個街呀!咁o既新聞都有o既?」

- 香港警察仆街(即曲街)的怒吼

傳聞二[編輯]

在為仆街。

福街[編輯]

由於仆街這個名稱不太吉利,有人稱仆街為福街 (或福佳),並於近年起漸被遺忘,因德福廣場二期二樓中間的舖頭,原為趴街,於007年9月被人奶公司Market Place by Jasons攻陷了。